Een onderzoek van je dikke darm

Inhoud van dit artikel

    De huisarts of specialist heeft besloten dat je een onderzoek krijgt van je dikke darm. Je gaat hiervoor naar de afdeling radiodiagnostiek. De röntgenfoto’s worden gemaakt door een radiodiagnost en/of een radiodiagnostisch laborant(e).

     

    Zwanger

    Ben je zwanger? Of denk je dit te zijn? Vertel het de laborant voordat het onderzoek begint. Het is namelijk beter om de baby niet aan röntgenstralen bloot te stellen.

     

    Voor ouder(s):

    • Kan uw kind niet komen? Laat het ons tenminste 24 uur van tevoren weten. Anders moeten wij de afwezigheid in rekening brengen.

    • Heeft u vragen over het onderzoek? Dan kunt u ons gerust bellen. Wij zijn ervoor om u te helpen. Het telefoonnummer van de radiodiagnostiek is: 0341 - 46 36 50.

     

    Doel van het onderzoek

    Het doel van het onderzoek is het zichtbaar maken van de dikke darm. Dit doen we met behulp van bariumpap en lucht.

     

    Voorbereiding

    Om de dikke darm goed in beeld te krijgen, is het nodig dat deze schoon is. Je moet daarom voor het onderzoek een dieet volgen. Dat dieet ziet er als volgt uit:
     

    Eén dag voor het onderzoek

    Eet en drink alleen datgene wat in het dieet is vermeld en niets anders. Het is erg belangrijk dat je veel drinkt: tenminste 2,5 liter (=2500 ml) of meer. Om je een idee te geven: een gemiddeld kopje is 125 ml, een beker/glas 150 ml. In het dieet hieronder is hier rekening mee gehouden.

     

    1. Voor het ontbijt (uiterlijk om 08.00 uur)

    • Let op:       

    Eerst het voorschrift op het etiket van de natriumsulfaatpoeder opvolgen. Vervolgens één flesje natriumsulfaatoplossing toevoegen aan een glas water of limonade van siroop.

    • Slik twee tabletten Bisacodyl.

     

    2. Ontbijt (tussen 08.00-09.00 uur)

    • 2 sneden wit brood zonder korst, met jam of kaas zonder pitjes.
    • 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken.

     

    3. Tussendoor (tussen 09.00-12.00 uur)

    • 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk of andere producten).
    • 1 glas appelsap of limonade van siroop (niets eten!)

     

    4. Warme maaltijd (tussen 12.00-14.00 uur)

    • 2 koppen soep gemaakt van heldere, ontvette bouillon met stukjes gekookte kip (zonder vel), gebonden met bloem of vermicelli.
    • 1 pakje Ensure plus
    • 1 glas appelsap of limonade van siroop (niets eten!)

     

    5. Tussendoor (tussen 14.00-17.00 uur)

    • 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk of andere producten)
    • 1 glas appelsap of limonade van siroop (niets eten!)

     

    6. Avondeten (tussen 17.00-19.00 uur)

    • 1 kop heldere ontvette bouillon.
    • 1 pakje Ensure plus
    • 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk of andere producten)
    • Hierna niets meer eten, alleen nog drinken.


    7. ’s Avonds (2 uur na het avondeten)

    • Let op:       

    Eerst het voorschrift op het etiket van de natriumsulfaatpoeder opvolgen. Vervolgens één flesje natriumsulfaatoplossing toevoegen aan een glas water of limonade van siroop.

    • Slik twee tabletten Bisacodyl.

     

    8. Later op de avond

    • 2 koppen koffie, thee of andere heldere dranken (geen melk of andere producten)
    • 1 glas appelsap of limonade van siroop (niets eten!)
       

    De dag van het onderzoek

    Op de ochtend van het onderzoek moet je nuchter naar de afdeling radiodiagnostiek komen. Dit houdt in dat je niets meer mag eten en drinken. Na het onderzoek mag je alles weer eten en drinken.

     

    Uitleg

    • Heldere dranken zijn: water, mineraalwater zonder koolzuur, thee, koffie en limonade van siroop.
    • In koffie en thee is suiker toegestaan, melk niet!
    • Ensure plus is een drank die alle voedingsstoffen bevat.
    • Deze voorbereiding veroorzaakt herhaaldelijk diarree, die 3 uur na het innemen van de natriumsulfaatoplossing kan beginnen! Het is daarom belangrijk om in de buurt van een wc te blijven.
    • Voorgeschreven medicijnen dien je minstens een half uur voor de laxeermiddelen in te nemen. Wanneer je een berekend diabetesdieet hebt, moet je eerst contact opnemen met de afdeling Diëtetiek telefoon: 0341 - 46 37 20.
    • Als je een insuline afhankelijke diabeet bent, mag je op de dag van het onderzoek geen insuline spuiten totdat het onderzoek klaar is.
       

    Het onderzoek

    Tijdens het onderzoek wordt er via een slangetje in de anus, bariumpap en lucht in de dikke darm ingebracht. Dit geeft een vol gevoel. Je krijgt een medicijn om je darmen te ontspannen.
    Er worden daarna in verschillende posities foto’s gemaakt van je dikke darm. Na het maken van deze foto’s ga je naar het toilet. Het is mogelijk dat er na het legen van je darmen nog een aantal foto’s worden gemaakt.
    Je kunt wat aambeienzalf op je anus smeren, dit vermindert de gevoeligheid van de geïrriteerde anus.

    Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten.
     

    Na het onderzoek

    Na het onderzoek kun je witte, harde ontlasting kwijtraken. Dit komt door de bariumpap. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. We adviseren je om na het onderzoek de rest van de dag veel te drinken.
     

    De uitslag

    Je huisarts of de specialist heeft na ongeveer vier werkdagen de uitslag.
     

    Informatie voor jongeren vanaf twaalf jaar

    Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
     

    Ben je ouder dan twaalf jaar?

    Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je zestiende levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen.
    Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

     

    Ben je zestien jaar of ouder?

    Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

     

    Ken jij onze kinderwebsite al?

    Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips. Zo ga je nog beter voorbereid naar je afspraak.