Tepelhoedje, gebruik

Inhoud van dit artikel

    Uw baby drinkt wat moeilijk aan de borst. U gaat daarom een tepelhoedje gebruiken. Een tepelhoedje kan daarbij helpen. In deze folder vindt u hierover meer informatie.
     

    Wat is een tepelhoedje?

    Een tepelhoedje is een speciale siliconen opzetstuk met een verbrede basis. Dit tepelhoedje plaatst u over uw tepel. Uw baby drinkt van uw borst met behulp van dit tepelhoedje. Een verpleegkundige of lactatiekundige kan u helpen bij het plaatsten van het tepelhoedje.
     

    Wanneer wordt een tepelhoedje gebruikt?

    Voor sommige baby’s is het direct drinken aan de borst moeilijk. Een tepelhoedje kan (tijdelijk) helpen bij:

    • prematuur geboren baby’s
    • vlakke of ingetrokken tepels
    • ernstige stuwing/pijnlijke tepels
    • baby’s die de fles gewend zijn te helpen leren om aan de borst te drinken
    • baby’s met een afwijkend mondje/ziekte of syndroom waardoor zwakke zuigkracht
    • wanneer uw baby bij het drinken de tong verkeerd gebruikt
       

    Welke tepelhoedjes zijn er?

    Er zijn drie verschillende maten tepelhoedjes. Maten S, M en L. Bij het kiezen van de maat wordt op de grootte van de tepel en de grootte van het mondje van de baby gelet.

     

    Hoe plaatst u een tepelhoedje?

    Een tepelhoedje plaatst u op de volgende manier op de borst:
     

    • Buig de zachte randen van het tepelhoedje naar voren,
    • Plaats het zo dicht mogelijk over de tepel, zorg ervoor dat de tepel in het midden zit. U kunt de randen van het tepelhoedje vooraf nat maken met water zodat het beter blijft zitten.
    • Let erop dat het open gedeelte op de plek zit waar het neusje van de baby is tijdens de borstvoeding. De baby blijft dan in contact met de geur van de moeder.

     

     

     

    Hoe legt u uw baby op het tepelhoedje aan?

    Het aanleggen van uw baby gaat met een tepelhoedje op dezelfde manier als het aanleggen zonder tepelhoedje.

    Let daarbij op:

    • Dat uw baby goed op uw arm steunt en dat uw baby het gehele tepelhoedje in de mond neemt. Dit tot aan het brede gedeelte. De lipjes zijn daarbij naar buiten gekruld.
    • Dat u aandacht besteedt aan het goed aanleggen. Laat uw baby aanhappen met de mond wijd open, het hoofdje achterover of met de kin op de borst, het neusje van de borst af en de lippen naar buiten gekruld.
    • Dat uw baby het hoedje tussen de kaken niet plat drukt of het hoedje vervormd. Zorg ervoor dat het mondje wijd open blijft en de lipjes los naar buiten gekruld. Corrigeer eventueel door op het kinnetje te drukken en zo het mondje wijder open te maken.
       

    Het gebruik van een tepelhoedje bij premature baby’s

    Sommige premature baby’s hebben moeite om de tepel goed diep te zuigen en het vacuüm vast te houden. Het blijkt dat bij deze baby’s het gebruik van tepelhoedjes juist helpt om meer melk te kunnen drinken. Gemiddeld kan de baby rond de uitgerekende datum goed rechtsreeks uit de borst drinken, zonder tepelhoedje!
     

    Voor welke premature baby’s kan een tepelhoedje werken?

    • Baby’s die niet goed aanhappen, ondanks goede hulp bij het aanleggen.
    • Baby’s die ondanks een goede melkproductie binnen een paar minuten aan de borst in slaap vallen. Dit kan een gevolg zijn van een matige melkinname.
    • Baby’s die het vacuüm niet vast kunnen houden.
       

    Zijn er nadelen?

    Aan het gebruik van een tepelhoedje zitten een aantal nadelen:

    • Het kost meer inspanning om de borst effectief leeg te drinken. Dit geldt niet altijd voor elke baby.
    • Het kan gebeuren dat uw baby de borst minder goed leegdrinkt. Zo krijgt uw baby minder melk binnen waardoor het minder groeit. Het is daarom raadzaam dat u minimaal één keer per week het gewicht van uw baby laat controleren. Ook kan de melkproductie teruglopen wanneer uw borst minder goed wordt leeggedronken.
    • Uw baby leert door het hoedje een andere drinktechniek.
    • Uw baby raakt gewend aan het hoedje en wil of kan daardoor niet meer zonder hoedje drinken.

     

    Zorgt u voor een goede melkproductie

    Bij het gebruik van een tepelhoedje kan het zijn dat uw baby minder melk binnen krijgt. Daarom adviseren wij dat u om uw melkproductie en het gewicht van uw baby goed in de gaten te houden. De melkproductie houdt u op gang door na de voeding uw borst te kolven. Zit u nog in de opbouwfase is het raadzaam om altijd na iedere voeding te kolven. Door het gewicht van uw baby in de gaten te houden, merkt u of uw baby groeit en dus voldoende melk krijgt.
     

    Hygiëne

    U reinigt het tepelhoedje na gebruik met koud water en daarna met heet water. Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bakje. Ligt uw baby op de couveuse-unit dan dient het tepelhoedje na het gebruik te worden uitgekookt.
     

    Afwennen

    Wilt u uw baby van het tepelhoedje laten afwennen? Probeer dit dan nadat uw baby enkele minuten goed aan uw borst heeft gedronken. Haal het tepelhoedje weg en probeer uw baby aan te leggen zonder tepelhoedje. Lukt dit niet? Leg uw baby dan weer aan met het tepelhoedje.
    Probeert u dit van tijd tot tijd. Soms lukt het beter als uw baby half slaapt, of als u samen met uw baby in bad gaat of wanneer u en uw baby huid op huid contact hebben.

    Als u voedt met tepelhoedje en het lukt niet om af te wennen dan is ons motto:

     

     

    Lactatiekundigen IBCLC

    Kraamafdeling

    Mw. M. Bakker
    Mw. E. Reitsma

     

    Couveuseafdeling

    Mw. E. Vlaming

    Telefoonnummer: (0341) 463909